Sunday, October 25, 2009

EplepaiDenne oppskriften er opprinnelig ment for tørkede epleringer, men jeg jobber med å få den til å fungere med ferske epler også. Det betyr at den fremdeles har en tendens til å bli en smule flytende innvendig, men jeg er på vei. Gårsdagens versjon holder fasongen rimelig bra når den er kald, så jeg nærmer meg målet. God er den uansett!

Ingredienser

Paideig:
50 gr smør
4 dl hvetemel
1,5 dl melk
2 ts bakepulver
1 dl sukker
(+ tilsett evt litt mer mel sånn at deigen blir god å jobbe med og ikke klissete.)

Eplefyll:
5 store epler - gjerne litt syrlige
0,5-1 dl. vann
3,5 dl sukker
1/4 ts kanel
1/4 ts malt muskatnøtt
1/2 ts salt
2 ss sitronsaft
2-3 ss maizena el. potetmel rørt ut i litt kaldt vann
1/2 ss smør


Lag paideigen først. Smøret smulders i melet, tilsett bakepulver og væske. Juster evt. med mer mel hvis deigen blir veldig klissete. Legg deigen kaldt og lag fyllet.

Skrell eplene og skjær dem i ganske store båter. Kok opp vann og sukker og løs opp sukkeret. Tilsett eplene og la det småputre på lav varme til eplen er møre. -Ikke rør for mye for da blir det ikke noen eplebiter igjen ... Når eplene kjennes passelig møre ut tilsetter du alt krydderet, sitronsaften og rører litt til. Så har du i potetmel/maizena som du har rørt ut i litt kaldt vann. Du merker fort når blandingen har blitt passelig tykk. Ta kjelen av varmen og avkjøl.

Del deigen i to nesten like store deler og kjevle den største ut slik at den dekker paiformen din + litt opp på kantene. Ha det avkjølte fyllet i paiskallet. Fordel litt smør i klumper oppå fyllet. Kjevle ut lokket og legg forsiktig oppå. Klem sammen kantene rundt. Ta en skarp kniv og lag noen snitt i lokket for å slippe ut dampen.

Stek kaken på ca. 210°C i ca. 25 minutter. Hold et øye med den - kantene kan fort bli litt brune. Serveres lunken med vaniljeis.

4 comments:

Anonymous said...

Er det gjort mange endringer fra oppskriften med tørkede epler? Skulle gjerne ha prøvd den med det...

Elisabeth said...

Hei,
Nei, det er bare mengden epler/vann som er endret.
Har den opprinnelige oppskriften, skal sjekke!

ungewaage@gmail.com said...

Da er det bare å glede seg til eplesesongen :D
Mvh
Bjørnar B. Waage
www.matlidenskap.com

الصفوة جروب said...

افضل شركة تنظيف بالقطيف تقدم خدمات نظافة متكاملة علي اعلي مستوي بدقة وجودة ومواصفات قياسية واسعار تنافسية فتعد الشركة الاولي بالقطيف لتقديم خدماتالتنظيف بجودة وسعر مثالييينفهي خير مثال لراغبي الحصول علي نظافة شاملة مع التعقيم وباسعار مناسبة

شركة تنظيف بالقطيف
شركة تنظيف منازل بالقطيف

______________________________________________________________________________________________________________________


شركة كشف تسربات المياه بالقطيف
شركة تنظيف مجالس بالقطيف
شركة تنظيف خزانات بالقطيف
شركة شفط بيارات بالقطيف