Thursday, May 21, 2009

Olivenbrød

Det var vanskelig å unngå å bli inspirert av dette krydderbrødet, men mengden smør ble i overkant for meg (over 1 dl til ett brød!) -- og jeg gidder normalt ikke bake ett brød i slengen. Her er derfor mine olivenbrød, fritt etter pastor Ryan.

Til tre brød:
7,5 dl lunkent vann
50 g gjær
2-3 ts salt
1 dl olivenolje
2 never steinfrie svarte oliven, hakkes
1 drøy kg mel (jeg brukte mest hvitt mel + et par dl. fint sammalt)

Rør ut gjær i vann, bland med olje, salt og oliven. Rør inn mel og elt til du har en fin, seig og glatt deig. Heves i minst én time. Sett på ovnen (230 grader) og bak ut brød.

Jeg stekte det første brødet i jerngryte og de to andre på steikeplate, siden jeg ikke hadde tålmodighet til tre runder med gryta. Men det må innrømmes at brød stekt i jerngryte får ubegripelig sprø skorpe.

I gryte:
Lag en glatt runding, smør den med olivenolje og plasser den midt i gryta. Skjær et kryss i toppen, strø salt over og sett på lokk. Sett i ovnen når den er varm. 30 minutter med lokket på, deretter 15 minutter med lokket av.

På plate:
Lag runde eller avlange brød og legg på bakepapir. Etterheves en halvtimes tid under klede. Steikes ca. 35 minutter på 225 grader.

Avkjøl på rist så lenge du har tålmodighet til. Passer utmerket til hummus og lammekjøtt, salat, supper og slikt.

No comments: