Friday, December 08, 2006

Nøtteknekk













Oppskriften er så enkel at det nesten er pinlig, men resultatet er både pent og søtt, og julete i massevis.

Ingredienser
1 liter sukker
2,5 dl vann
1/4 ts eplesider eddik
Nøtter (f.eks hasselnøtter, mandler, pistasjnøtter, peanøtter, sesamfrø osv. osv.)


Ha sukker, vann og eddik i en tykkbunnet kjele på middels varme og rør til sukkeret er oppløst.
Når det begynner å koke må du slutte å røre, men ta en bakepensel el.l. fuktet med vann og føre langs kanten av kjelen innimellom for å fjerne sukkerkrystallene som samler seg der. Mens sukkeret koker smører du en langpanne (ikke altfor stor) med en eller annen smaksnøytral olje. (Mais, raps eller soya.) Jeg stolte ikke helt på at den ferdige massen ville slippe formen så i tillegg tok jeg et bakepapir og la nedi. Dette smurte jeg også med olje.

Når sukkeret har kokt i rundt 20-25 minutter begynner det å skifte farge, og når det har fått en dyp rav-aktig farge heller du nøttene i kjelen. Passe mengde nøtter kan ligge rundt 250-400 gram, avhengig av om de er hele eller oppdelte.

Hell raskt massen over i formen og fordel jevnt utover.

La det avkjøle seg litt, men før den blir helt stiv løfter du matpapiret ut på ei skjærefjøl. Med en godt oljet kniv deler du opp blokka i så store biter du vil ha. NB: Massen blir stiv ganske kjapt, så du bør følge med litt.

No comments: