Sunday, April 30, 2006

Varm karamellsaus til is

(Særdeles uskarpt bilde, men pytt pytt!)

Denne sausen er kjempelett å lage, og smaker veeeeeldig godt til vaniljeis. (Og sammen med salte peanøtter er det nesten umulig å ikke spise for mye ...) Lager den litt på slump, men her er et greit utgangspunkt:
Ta ca 2 dl sukker og en liten skvett vann i en tykkbunnet kjele. Rør rundt slik at alt blir vått, og sett plata på full guffe. (Viktig: Ikke rør - da korner det seg.) Når det begynner å boble og koke kan du ta en kakepensel med litt vann på og dra over kanten i kjelen innimellom for å "vaske ned" sukkerkornene som samler seg der. Og ellers er det ikke annet å gjøre enn å vente. Plutselig begynner sukkeret å få karamellfarge, og da gjelder det å følge med. Når alt har fått en fin dyp rav-aktig farge tar du kjelen til side og heller oppi en skvett fløte. NB!! Vær obs på at fløten vil få det hele til å boble opp og ese oppover. Ikke få panikk, men ta ei sleiv og rør rundt. Tror jeg pleier å ha oppi mellom 1 og 1 1/2 dl fløte. Litt avhengig av hvor mye sukker jeg begynte med. Når alt har roet seg igjen og det begynner å ligne på karamellsaus kan du tilsette en god spiseskje smør.

Hell over vaniljeis, dryss på noen salte peanøtter - og spis til du blir kvalm ... (Hehe.)

(Variasjon: Det er også veldig godt å tilsette litt kokesjokolade sammen med smøret. Og uten å ha prøvd det tror jeg også at forskjellige typer alkohol som whisky, cognac, brun rom kan gi en OK smak.)

5 comments:

Anonymous said...

Utrolig god!! Fantastisk smak, denne skal jeg bruke istedet for de ferdigkjøpte variantene.
takk!

Anonymous said...

ble veldig hard når den kom kom på isen :(

Elisabeth said...

Hei!
Dette er som å lage karameller ... konsistensen er avhengig av hvilken temperatur du får den opp i.
Antagelig ble din litt for varm, eller du hadde i litt for lite fløte.

helene said...

Hei. Jeg skal lage karamellpudding for første gang. Kan jeg bruke denne oppskriften til karamellsausen?

Elisabeth said...

Det er jeg neimen ikke sikker på. Da tror jeg at jeg ville tilsatt noe mer væske etter at den er ferdig. Og du må passe temperaturen mer nøyaktig. Denne er ment til å serveres varm, og det blir litt rart til karamellpudding. Og i kald tilstand hender det at den er veldig lite flytende. Skal forsøke å finne ut hvordan jeg kan lage en kald versjon også. ;)