Tuesday, February 28, 2006

Makaroni og ost

Makaroni og ost er perfekt mat på en kald og vinterlig dag som denne. Ikke spesielt slankende, men veldig godt! Lager dette litt etter innfallsmetoden, men prøvde å merke meg hva jeg gjorde i dag, så her er en slags oppskrift. (Dette er en ganske stor porsjon som fyller en stor ildfast form.)

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 180°.

Kok 8 dl. makaroni (ikke av den snarkokte typen) i 6-8 minutter. Det vil si til den er omtrent halvkokt. Slå av vannet.

Lag hvit saus av 3 ss smør, 5 ss hvetemel og ca. 1 liter melk. (Målte ikke opp mengden melk jeg brukte, men tror 1 l er ganske riktig.) Konsistensen skal være som litt tykk hvit saus. Krydre den hvite sausen med salt, pepper og gjerne 1 ss dijonsennep. En klype cajennepepper er også godt. Det er viktig at du ikke er altfor gjerrig med saltet.

Riv ca. 0,8–1 l ost. (En godt haug med andre ord.) Bruk flere typer ost, og gjerne noen som har litt smak. Jeg bruker ofte en blanding av gul cheddar, gruyere og parmesan, men går ikke av veien for å slenge noen andre osterester oppi heller. Ha osten oppi sausen, men hold av en håndfull som du skal strø over formen til slutt. Bland den halvkokte makaronien inn i sausen, og hell alt opp i en ildfast form.

Dryss over osten du har igjen. På toppen lager du et lag med knasende sprø "knusp" (i mangel av et bedre ord) av fersk loff. Riv innmaten ut av en fersk loff i passelig store biter og dekk hele formen med dette. Settes i ovnen og stekes ca 20 minunner til brødstrøet er gyllenbrunt.

Pleier å servere dette med en salat og en litt frisk vinagrette-dressing. Da går det an å late som det er litt sunt også. Hehe.

3 comments:

karoline said...

takk for hjelpen ;)

Anonymous said...

e du helt gal? EN LITER OST?
hele ovnen renner jo over med ost her..
maken!
hilsen Bergen

Elisabeth said...

Som jeg sa - stor oppskrift. Hvis det renner over er formen for liten. ;)