Sunday, December 04, 2005

Endivesalat

Jeg vet det egentlig skal hete sikori på norsk, men "endive" høres da mye bedre ut? Dette er i alle fall en av ganske få oppskrifter på middag(stilbehør) med frukt i som jeg setter pris på. Jeg hører til dem som mener ananas på pizza er en vederstyggelighet, for ikke å snakke om å komme trekkende med appelsinskall til fjærkre. Denne salaten serverte jeg sist til andelår (med ovnsbakte mandelpoteter og soppsaus), men den er også god til svinekjøtt, for eksempel, eller for seg selv som forrett med litt brød ved siden av så en får med seg all dressingen.Til fire personer:
2 endiver (sikori)
Et par-tre faste, gjerne litt syrlige epler (se an størrelsen)
75-100 g valnøtter

Skjær salat og epler i passe store biter. Så sant eplene er fine overalt, bryr jeg meg ikke med å skrelle dem, bare bli kvitt absolutt alt som minner om kjernehus. Grovhakk valnøttene, bland noen i salaten, og dryss resten over etter at du har fordelt dressingen.

Dressing:
2 ts dijonsennep
2 ss hvitvinseddik, hvit balsamico eller sitron-/limesaft
6 ss solsikkeolje
Litt honning
Salt og pepper

Jeg bruker ganske rikelig med sennep både for smaken og fargen. Bland sennepen med eddik og spe bedagelig med olje (ei spiseskje eddik til tre spiseskjeer olje er en grei huskeregel, men kan trenge justering). Dressingen skal bli ganske tjukk. Smak til med honning, salt og pepper. Spre det meste over salaten og server resten ved siden av, eller la folk dosere selv.

Det sier seg sikkert selv at selve salaten bør lages kort tid før servering på grunn av eplene.

3 comments:

Elisabeth said...

Mmm ...! Og jeg er helt enig. Sikori høres ikke like godt ut som endive, og ananas har ingenting på en pizza å gjøre. Sitronskall derimot, kan jeg finne på å putte i litt av hvert, så like skeptisk som deg til frukt i middag er jeg kanskje ikke. ;-)

Jorunn said...

Sitron og lime teller jeg ikke som frukt ;) Men skallet står jeg som regel over, muligens fordi det appellerer til min indre sprøytemiddelfobiker.

Elisabeth said...

Litt sprøytemidler er bare bra for deg. Gjør deg mer motstandsdyktig mot utøy, råte og sopp. ;-)