Sunday, October 16, 2005

Lammecouscous

Fårikåltid er vel så mye lammecouscoustid for meg, som synes fårikål er godt sånn ca. halvannen gang i løpet av høsten. Jeg beregner en halvkilo kjøtt og to dl. couscous pr. noenlunde storspist voksen, oppskriften under skulle passe fire sultne.

Lammegryte:
2 kg. fårikålkjøtt
1 stor løk, finhakka
3-4 ss tomatpuré

Legg kjøttet i en ikke altfor vid gryte med tomatpuré, litt grovt salt og løk mellom lagene. Dekk med lokk og sett på svakeste varme. Kjøttet vil nå sakte begynne å koke i sin egen kraft og skal stå til det løsner fra beinet, halvannen til to timer fra det begynner å koke. Ikke øk varmen, ikke ta av lokket.

Saus:
1 boks tomathakk + en halv boks vann
En halv squash eller annen grønn grønnsak
2-3 gulrøtter
1 stor paprika
En boks kikerter eller tilsvarende mengde bløtlagte og ferdig kokte (helt klart best, om du husker å bløtlegge dagen før)
Litt paprikapulver
Spisskummen
Harissa eller annen chilitilsetning for de ikke-skvetne

Kok grønnsakene møre i tomatsausen, smak til med krydder. Legg i kjøttet når det er ferdig og hell lammekraften over i sausen. Pluss på med litt buljong og/eller vann hvis du synes det blir for lite saus. De krydrede lammepølsene merguez smaker fantastisk sammen med dette, og kyllinglår er et godt supplement for de som måtte synes det blir mye får/lam.

Couscous:
Mellomstore gryn er de enkleste å få til. Kok opp 8 dl vann med litt salt og olje. Skru av varmen, hell i 8 dl couscous, rør rundt, legg på lokk. Hvis du vil fjonge det opp litt, kan du ha i finhakka rød paprika og purre sammen med couscousen. 7-10 minutter seinere skal couscousen være klar, men smak for å sjekke at den er tørr og passe tyggbar. Rør inn litt smør med gaffel -- smøret gjør godt for smaken, gaffelen gjør couscousen luftig.

Denne kokemetoden for lammekjøtt bruker jeg forresten til å lage forskjellige lammegryter. Det er lett å variere hvilke grønnsaker som koker sammen med kjøttet, sist prøvde jeg gulrot og paprika i småbiter.

Og som alle lammegryter er også disse enda bedre dagen etter tilberedning.

2 comments:

Elisabeth said...

Skal prøves! Liker lam og liker cousbous, så dette må da være en vinner!

Minner meg forresten om at jeg også har en god lammegryte som må blogges.

Jorunn said...

Please do. En kan ikke få for mange ideer til lammegryter :)