Sunday, December 20, 2009

Ris à l'amande

Fransk navn, dansk tradisjon: En riskrem med mandler i. Jeg lagde dette for første gang i går og har allerede erklært at heretter er det dette som gjelder når det skal lages riskrem--som her i huset er cirka én gang i året.

Riskrem til 4-5 personer:

  • Ca. 500g risgrøt (jeg trengte litt mer for å få passe konsistens)
  • 3 dl kremfløte
  • 2 skjeer sukker. Spiseskjeer for store søtmonser, barneskjeer for oss litt mindre.
  • Vaniljestang (en halv eller en hel avhengig av størrelse og kvalitet).
  • Ca. 50g mandler, skåld dem eventuelt
  • 80-100g marsipan

Til sausen:

  • 2 dl kirsebærsaft
  • 1 ss potetmel
  • hermetiske kirsebær
  • ... eller juks som jeg gjorde og kjøp ferdig kirsebærkompott som du varmer opp.

Pisk fløte og sukker til krem. Del vaniljestang og skrap innholdet over kremen, bland inn. Rør opp grøten og vend den inn i kremen.

Grovhakk mandler og riv marsipan på det groveste på rivjernet, strø dette over riskremen og bland det inn.

Serveres avkjølt med varm/lun kirsebærsaus.

NB! Det lar seg vanskelig gjøre å gjemme én hel mandel i denne riskremen. Man bør eventuelt se etter alternative gjemmesteder; mandel i surkålen, kålrotstappa, stuffingen eller grandiosaen (tross alt et av Norges mest spiste julaftensmåltider).

2 comments:

Gry said...

Jeg ønsker deg og dine, ei riktig god romjul. Juleklem : )

hallvors said...

Synd at vi har lokalt tabu mot søte ris-rettar ;-)