Sunday, December 24, 2006

Brownies og trifleTrifle er en fellesbetegnelse på desserter av typen bløtkake-i-bolle. Jeg har lenge hatt lyst til å prøve ut en variant med brownies i stedet for sukkerbrød, og jammen ble det ikke en ganske passende lille julaftensdessert. Brownie-oppskriften har jeg funnet hos recipezaar, og den egner seg også godt på egenhånd, gjerne med et dryss av hakkede bamsemums eller minimarshmallows og nøtter og smeltet sjokolade på toppen. Den blir vidunderlig mørk og egner seg ikke for kakaoprosent-pingler.

Brownies:
350g sjokolade med minst 60% kakao (Freias 70%-kokesjokolade er god)
250g (usalta) smør
3 store egg eller fire mindre
250g mørkt, uraffinert sukker
85g hvetemel
1 teskje bakepulver
Evt. 50-100g hakkede valnøtter

Smelt sjokolade og smør i vannbad eller mikrobølgeovn, avkjøl litt. Pisk opp egg og bland med sukker til det er tjukt og blankt. NB! Knus sukkeret før du har det i egget, anbefaler å bruke gaffel eller potetmoser. Av erfaring kan jeg si at det ikke er lett å bli kvitt klumper av det brune sukkeret i egget, i hvert fall ikke om du visper for hånd.

Sjokoladeblanding og eggblanding røres sammen. Sikt inn den høyst symbolske mengden mel sammen med bakepulveret og ha evt. i nøtter. Hell i smurt, liten langpanne eller brownieform. Stekes på 160 grader i ca. 35 minutter.

Skal du lage rocky road-brownies, strør du på massakrerte bamsemums eller marshmallows, sjokolade og nøtter mens kaka er varm.

Skal du lage trifle, lar du den avkjøles mens du lager resten.

Fyll:
3-400g bringebær, frosne, ferske eller hermetiske
Litt honning (eller sukker)
Dæsj konjakk

Sil av og kok inn laken om du bruker hermetiske bær, eller rør og kok opp frosne eller ferske bær med litt sukker eller honning. Sil av saften og bland med litt konjakk.

Krem:
500g mascarpone
3 store egg
4ts honning (eller 100g sukker)

Skill eggene, rør eggeplommer og honning sammen til det er glatt og visp inn osten. Stivpisk eggehvitene og vend dem inn.

Så setter du triflen sammen: del opp brownien og dekk en serveringsbolle med kakebitene. Dynk med bringebærkonjakk, legg på bringebær og dekk med mascarponekrem. Jeg lagde halv porsjon og nøyde meg derfor med ett lag av hver, lager du full porsjon, blir det sikkert bra med to. Strø nøtter og hakket sjokolade på toppen, og la den stå kaldt og sette seg i minst seks timer. Nok til 6-8 personer og bør ikke serveres umiddelbart etter et tungt måltid.

3 comments:

Elisabeth said...

Mmmmmmm ...
:-9

Jorunn said...

Hei! Ser du bruker brunt sukkert i oppskriften din, og lurer på om du har noe tips om hvordan holde det brune sukkeret "friskt" og uten klumper? Min pose har blitt en stor klump!

Elisabeth said...

Mitt beste tips for å holde brunt sukker mykt og brukervennlig er å lukke posen så tett du kan når du har brukt den, og gjerne legge den i en ekstra plastpose som du også lukker godt. Brunt sukker er fuktig, og når det blir utsatt for luft tørker det inn til en steinhard klump.

For sukker som allerede har blitt knallhardt har jeg ingen bedre råd enn å bruke rå makt. En hammer er kanskje tingen? ;)