Thursday, May 25, 2006

Frokostomelett

HelligdagsfrokostNoe av det beste med å få en ekstra søndag midt i uka, er at en får en ekstra søndagsfrokost med på kjøpet. Jeg har ikke lagd så mange omeletter tidligere, og ikke var de veldig gode, heller, men etter et par opphold på afrikanske hoteller hvor "eggs on demand"-stasjoner er fast innslag i frokostsalen, har jeg lært et par nye triks, og omeletten er blitt fast innslag når frokosten skal være litt fancy.

Mitt største feiltrinn tidligere har antakelig vært å lage gedigne omeletter med altfor mange egg. Dømt til å bli tørt, og jeg husker noen heller mislykkede snuoperasjoner som involverte store grytelokk, brente fingertupper og mye banning.

Nå lager jeg omelett av to egg i liten panne, og jeg beregner en omelett per person når vi er sultne (og har egg) nok. Grunnoppskriften er å piske sammen:

2 egg
2 ss vann
salt og pepper

Med teflonpanne er 1-2 ts olje nok å steike i (eller smør om du har denslags tilbøyeligheter). Jeg setter panna på nest høyeste trinn og heller eggeblandinga i når den er varm.

Når omeletten har stivnet halvveis gjennom, legger jeg på fyll. I dag var det et par biter chèvre og noen basilikumblader, og jeg stekte omeletten i olje fra et fantastisk lite glass med tomatfileter som finnes i hyllene til Sultan på Grünerløkka. Umm. Nesten hvilken som helst ost er god, andre favoritter er finskåret grønn paprika (veldig tunisisk), skinke, saltpølse eller reker.

Når omeletten er stiv nesten (men ikke helt) gjennom, lages et forsiktig spor langs midten, før omeletten foldes over. La den stå et minutt eller så til for å bli gjennomvarm, og servér med nybakt brød :) Del på tvers om omeletten skal rekke til to.

2 comments:

Anonymous said...

Baker Hansen i Hønefoss takker så mye for "steke omeletten i olje fra tomater"-tipset og serverer nystekt frokostomelett til sultne ringerikinger i morgen tidlig!

:-)

Elisabeth said...

Utmerket! Kanskje Mat for Mons må ta seg en tur til Baker Hansen for å sjekke resultatet.
;-)