Sunday, December 02, 2007

Eltefritt brød

For et års tid siden gjorde denne oppskriften på "no-knead bread" furore i matbloggosfæren. Altså er jeg seint ute til dette kalaset når jeg først har prøvd den nå i helga, og med en viss skepsis hele veien. Kunne dette gå bra, da?

Det kunne det:

No-knead bread

Brødet setter seg ikke i gryta, skorpen er akkurat like sprø som den ser ut, og selv om det kan ta mesteparten av et døgn fra du setter deigen til brødet er oppskjæringsklart, er det såre enkelt og greit å lage. Neste gang skal jeg eksperimentere litt og slenge i litt grovt mel, siden jeg synes innsida av denne loffen ga litt lite å tygge på. Men lages igjen skal det uten tvil.

7 dl (3 amerikanske kopper) mel
3,8 dl (1 5/8 kopp) vann
1.5 ts salt (her er jeg litt rausere enn originalen)
1/4 ts tørrgjær

Rør sammen ingrediensene, dekk tett med plast og la stå i 12-18 timer. Hell ut på melet bakebord, fold den løse deigen over seg selv et par ganger med deigskrape, dekk med plast og la stå i et kvarter til. Så har du mel på hendene og former til en omtrentlig rund ball som legges på melet kjøkkenhåndkle og strøs med mel. Kjøkkenhåndkle over, la stå i to timer.

Omtrent en halvtime før etterhevingen er ferdig, setter du en jerngryte, emaljert kasserolle, eller annen stor ildfast form med lokk midt i ovnen og lar den varme seg til 230 grader. Husk å ha lokket også med på oppvarminga. Deretter heller du deigballen ned i gryta, rister deigen på plass, legger lokket på og setter hele stasen i ovnen i en halvtime før du tar lokket av og får bakoversveis av hvor proft brødet ditt ser ut. Gi det et kvarters tid til (skulle være nok om du har brukt bare hvitt mel) uten lokk før du tar ut og avkjøler på rist. Dessverre må du vente ei stund før det går an å skjære i brødet, men det er verdt å vente på.

3 comments:

Lappedamen said...

Nam, nam, børdet hørtes nydelig ut. Har sett oppskriften på en amerikansk blogg, men ikke prøvd den. Siden du har fornorsket målene, kan jeg jo la meg overtale til å prøve den.

Gloria said...

Wow, dette må testes ut. Siden jeg har en lekker hjerteformet creuset-kjele i emalje kan jeg jo bake hjertebrød!

Anonymous said...

Jeg har prøvd denne, men brød satt virkelig fast i gryta. Hva er grunnen til det ?