Sunday, January 27, 2008

Verdenshistoriens enkleste dessert

Sånn nest etter å dele ut en ispinne til hver middagsgjest, må ovnsbakt frukt være den enkleste desserten jeg noen gang har vært borte i. Fleksibel er den også, bruk den frukten du liker og/eller får tak i. Jeg tok utgangspunkt i denne oppskriften, men bakte alle fruktene like lenge.
  • Frukt (jeg hadde epler, pærer og plommer, originaloppskriften anbefaler å legge til fiken og mandarin de siste ti minuttene)
  • Brunt sukker
  • Smør etter egen samvittighet
  • (Dessert)vin, eplejuice, eller kanskje noe sterkere? Calvados er antakelig godt
  • Tyrkisk yoghurt eller kesam, én boks burde være passe til fire dessertmomsere

Del frukt i to og ta ut kjernehus etc. Epler kan godt være hele, de bakes raskt, bare gi dem et snitt i skallet fra topp til bunn og ta ut kjernen hvis du har en sånn fiks kjernehusfjerner som jeg ikke har.

Legg i ildfast form, ha en liten smørklatt på hver frukt og dryss over litt brunt sukker. Hell over vin eller juice. Bak midt i ovnen ved 180 grader i 45-50 minutter. Øs gjerne litt underveis (jeg var litt for kjip med væskemengden og kommer til å spandere mer neste gang).

Omtrent på samme tid, rør inn 2 ts. brunt sukker per boks kesam, sett kaldt. Når frukten er ferdig, kan kesamen røres opp og blir stiv og fin og litt karamellaktig i fargen.

Servér varm frukt med safter fra bakinga og kald kesamkrem.

2 comments:

Maren said...

Du veit du har levert en fristende oppskrift når leserne får den reaksjonen jeg fikk nå - jeg begynte straks å lure på når første anledning kunne være der det kunne være det minste forsvarlig med dessert. Nom!

Kirsti Cath said...

Denne oppskriften er så sjarmerende presentert at jeg bare MÅ prøve den! :-)