Sunday, February 04, 2007

Fløtegratinerte poteter

Det er litt jobb å lage fløtegratinerte poteter - mye skrelling og skjæring. - Derfor er det like greit å lage en skikkelig porsjon når man først er i gang.
;-)

Det vanskeligste er å finne gode poteter som egner seg. Ikke helt enkelt når man bor i et land hvor potetposene er merket med "Poteter med rødt skall". Ikke et ord om de er melne eller kokefaste. Ikke et ord om potetsort. Sukk. I dag var jeg heldig siden ICAs rødskallede poteter viste seg å være godt egnet.

Ingredienser
2,5 kg poteter
6 dl fløte
3 dl h-melk
3-4 fedd hvitløk
En eller annen krydderurt - jeg brukte tørket timian
salt + pepper
Noen smørklatter


Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver. Fordel dem pent i en langpanne/ildfast form. Når bunnen er dekket strør du over finhakket hvitløk, salt, pepper og krydder. Gjenta til du har brukt alle potetene. Hell over fløte/melk-blandingen før du strør over krydder osv. siste gang. Fordel noen små smørklatter på toppen.

Stekes på 170° til potetene er gyllenbrune og væsken har kokt inn. Dette tar ganske lang tid (1- 1 1/2 time), men potetene kan godt stå nederst i ovnen mens du steker andre ting også. En liten lammesteik for eksempel ... Mmm ....

4 comments:

Marianne ;-D said...

Jeg pleier å hive de ferdig skivede potetene og hele hvitløksbåter, oppi en gryte, dekke med melk evt. melk-fløteblanding, og koke dem møre før jeg fordeler dem i en form og gratinerer i ovnen. Blir alltid godt og er veeldig enkelt og det liker vi jo...!

Elisabeth said...

Ja, det er også en måte å gjøre det på.
Men jeg er jo veldig lat og liker ikke å vaske opp heller, og da er det flott å ha dem stående i ovnen mens lammesteika også står inne og koser seg.

Gud, nå fikk jeg lyst på fløtegratinerte poteter ...

;-)

Anonymous said...

Smaker bedre med ost på toppen :)

John, Ingjerd og Matilda said...

Jeg synes, etter å ha forsøkt begge deler, IKKE at den smaker bedre med ost på toppen. Grunnen til at jeg brukte denne oppskriften første gang var at min far - som ikke liker gulost og sånt (galskap!, I know) - skulle komme på middag, og vi ville ha gratinerte poteter på en eller annen måte. Denne har blitt den faste oppskriften vi bruker her i huset! Takker og bukker! (Og hei, Eirik!)