Sunday, November 08, 2009

Fløtekarameller m/havsalt


Dette er den eneste karamelloppskriften jeg noen gang har vært borti hvor karamellene både oppnår ønsket konsistens, lar seg dele opp, pakke inn og - ikke minst - pakke ut.

Ingredienser
3 dl kremfløte
0,75 dl lys sirup
0,75 dl sukker
75 gr. smør

Litt nøytral olje
1 drøy ts vaniljesukker
Et par små klyper "gourmetsalt" - gjerne Maldon

Digitalt steketermometer


Begynn med å legge bakepapir i en liten form, og pensle papiret med bittelittegranne nøytral olje. (Soya, mais, raps)
Ha fløte, sirup, sukker og smør i en TYKKBUNNET kjele (veldig viktig hvis dette skal gå bra), og rør sammen mens du gir det hele ett oppkok. Stikk steketermometeret oppi kjelen, og la blandingen putre på middels varme til temperaturen når 125°. Dette tar litt tid, så smør deg med tålmodighet. Du kan godt røre rundt i kjelen et par ganger, men ikke for mye.

Når blandingen når 125° tar du kjelen av varmen og tilsetter vaniljesukker. Bland godt, og hell så karamellmassen opp i den smurte formen. Ta noen klyper av havsaltet og dryss over massen. Ikke for mye, bare nok til at det blir noen saltkorn på hver bit.

Avkjøles og deles i passe store biter. Pakkes inn i smørpapir/cellofan. Perfekt julesnop, eller julegaver til venner. Og ganske gode på en helt vanlig søndag også.

3 comments:

Salatbolla said...

åååh nammm! disse må jeg prøve! elsker føte karameller til jul! :)

søndagsklem salatbolla

Unknown said...

Hvor stor form brukte du?

Elisabeth said...

Hei Marianne! Jeg brukte en ganske liten form. (Den minste ildfaste metallformen de har på IKEA - hvis det sier noe. Den er vel litt mindre enn en halv langpanne. (Ca. et halvt A4 ark stor)